Pätnásť rokov od vstupu terorizmu…

Dnes, 11. septembra 2016 si pripomíname 15-te výročie od útokov, ktoré odštartovali 21. storočie. Hovorí sa, že týmto dňom terorizmus vstúpil do našich životov, resp. začali sme si viac uvedomovať negatívne dôsledky niektorých oblastí globalizácie.

800px-wtc_smoking_on_9-11
Michael Foran [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)%5D, via Wikimedia Commons
Odvtedy sa snažíme bojovať proti terorizmu a radikalizmu ale radikalizmus je vlastne súčasťou nás.  Všetko sa odvíja od ľudí a od ľudskej povahy. Každá vodcovská osobnosť má v sebe prirodzenú túžbu po moci a každý národ sa snaží o prežitie a zveľaďovanie svojho územia. Je to tak od počiatku spoločnosti, inak by možno neprežila vo forme, v akej existuje dnes. Kresťania v stredoveku organizovali krížové výpravy a dnes sú určité skupiny moslimov stále verné tradíciám, ktoré by sme v Európe označili za stredoveké.

Darí sa nám napredovať vďaka rozvoju myslenia a technickému pokroku. Každý pokrok však so sebou nesie veľa externalít  – vedľajších účinkov – a tie niekedy prevýšia pozitíva. Často sa prejavia až neskôr. Súčasná hrozba terorizmu v Európe je vedľajší účinok politiky bývalých koloniálnych štátov, invázie do Afganistanu a do Iraku (rozhodnutie Tonyho Blaira pripojiť sa k Američanom v Iraku bolo nedávno kritizované v britkých médiách) nejednotnosť Európy v zásadných otázkach, napríklad migrácia alebo finančná pomoc zadlženým štátom. Všetko to vedie k neistote a strachu o prežitie a jedným z cieľov terorizmu je šíriť strach. Myslím si, že majú vhodné podmienky.

Bývalý starosta New Yorku Rudolph Giuliani hovorí, že 11. September bol len úvod do 21 storočia teroru a moderného spôsobu boja. Istota, ktorú sme nadobudli vďaka technickému pokroku sa zmenila na neistotu v dôsledku zneužitia technológie. V dejinách sa vždy našli ľudia, ktorí nemali problém využiť aj nečestné spôsoby boja a pod hrozbou alebo sľubom strhnúť aj ostatných.

Ľudia žijúci v chudobe nemajú šancu premýšľať nad morálnosťou svojho konania. Osobne by som sa tiež pokúšal zlepšiť si svoju situáciu všetkými dostupnými spôsobmi+ bombu by som si však na telo nepripevnil, pretože mi v tom bráni svedomie a sociálne cítenie. Pre niektorých sú však tieto koncepty cudzie alebo vytesnené na okraj. Čo môže o svete vedieť 13 ročný afgánsky chlapec, ktorý sa možno týždne poriadne nenajedol. Nemá uspokojené základné potreby, prečo by ho mali trápiť potreby a hodnoty ďalších ľudí?

Podobne zmýšľajúca radikalizovaná mládež vyrastá aj v “civilizovanom” svete v dôsledku negatívnych stereotypov a nedostatku rodičovskej výchovy. Viacero ľudí, dokonca riaditelia bánk a investori, mi potvrdilo, že vo svete sa priveľa investuje do priemyselných sektorov a na humanitné sa kašle. Dôkazom je napríklad slabá situácia v školstve, problémy v zdravotníctve… chorá a nevzdelaná spoločnosť nemôže produkovať zdravé myšlienky.

V Istanbule mi kamarát zo Sýrie povedal, že jedna extrémistická skupina chcela zbiť Číňana, pretože Turecko malo v tom čase konflikt s Čínou. Nakoniec zbili kórejskú študentku. Je úplne jedno, že k akej vetve Islamu, a či vôbec patrili. Takých príbehov je milión, ľudia zbijú v bezdomovca v Bratislave, maďarskú študentku v Nitre… Potvrdzuje to však myšlienku, že radikalizmus nie je vymedzený politicky, ale skôr sociálne.

9_11_soldiers

Preto okrem proti-teroristických opatrení treba zavádzať aj systémové zmeny do všetkých oblastí  života.

Categories: Tags: , , , ,

Leave a comment